Sähkön hinta kuriin
KAA 4/2023 vp
Kansalaisaloitteen otsikko
Sähkön hinta kuriin
Aloitteen päiväys 22.8.2022
Aloitteen muoto
Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä
Aloitteen sisältö
Eduskunnan on selvitettävä kiireellisellä aikataululla mahdollisuudet säätää laki hintakaton käyttöönotosta sähkön hinnoittelussa. Tavoitteena on laki, joka hinnoittelumekanismin avulla turvaa kansalaisille ja elinkeinoelämälle kohtuuhintaisen sähköenergian saannin myös poikkeusoloissa.
Perustelut
Taustaa
Suomen sähköistymistä edistivät aikanaan paikalliset kuntien tai valtion omistamat voimayhtiöt, jotka omistivat myös sähköverkot. Tällaiset kunnan tai kuntien omistamat voima- ja verkkoyhtiöt on käytännössä myyty isoille toimijoille, mikä näkyy sähköenergian hinnassa ja sähkön siirtohinnoissa. Myös kunnalliseen omistukseen jääneet sähköverkot ovat nostaneet hintojaan ”markkinoiden mukaan”.
Sähköenergia on yhteiskuntamme yksi peruspilari, jota tarvitsevat kaikki. Yhteiskunta ei toimi ilman sähköenergiaa, kodit jäävät kylmiksi ja elektroniikka ei toimi, jos sähkölaskua ei pysty maksamaan. Nykyisessä markkinaehtoisuuteen eli pörssihintoihin perustuvassa järjestelmässä on vallalla tilanne, jossa sähkön tuottajalla on oikeus hinnoittaa sähkö huutokaupan mukaan. Markkinaehtoinen hinnan muodostuminen on johtanut tilanteisiin, joissa osa kansalaisista, yrityksistä ja maatiloista on joutunut ongelmiin sähkölaskunsa kanssa. Käsillä oleva, Venäjän hyökkäyssodasta seurannut energiakriisi on vaikeuttanut jo ennestään vaikeaa tilannetta merkittävästi. On siirryttävä aikaan, jossa valtio säätelee elintärkeitä sähkömarkkinoita ja hillitsee voiton tavoittelua, jotta sähkön hinta pysyy kansalaisille kohtuullisena ja sähkö kaikkien saatavissa tulotasosta ja maailmantilanteesta riippumatta.
Kalliista sähköstä maksetaan kahteen kertaan
Markkinaehtoinen, sähköpörssiin perustuva sähköenergian hinnanmuodostus ei ole
1
KAA 4/2023 vp
kansalaisen tai yhteiskunnan näkökulmasta toimiva pitkällä aikavälillä. Sähköenergian hinnan nousu vaikuttaa kaikkiin, mutta pienituloiset ja vähävaraiset kärsivät eniten. Julkinen sektori, eli veronmaksaja, maksaa sähköyhtiöiden pääomasijoittajien voitot - joita kerryttävät myös kuntien omistamien julkisten palvelukiinteistöjen suuret sähkölaskut.
Kuluttajien ja elinkeinoelämän kannalta vakaa ja kohtuullinen sähköenergian hinta on kiistaton etu, joka luo vakautta yhteiskuntaan sekä yksityiseen ja julkiseen talouteen.
Kansainvälisiä sääntelymalleja
Esimerkiksi Espanjan ja Portugalin hallitukset ovat asettaneet katon sähkön hinnoitteluun. Norjassa on hintakatto tietylle kulutukselle, jonka yli menevästä osasta maksetaan markkinahintaa. Norjassa käytössä oleva järjestely rohkaisee myös sähkön säästämiseen, mikä on ympäristönäkökulmasta perusteltua. Hinnoittelukuri turvaa sodassa ja rauhassa
Tähän saakka valtio on osallistunut sähkömarkkinoihin lähinnä omistajapolitiikalla. Valtion sääntelijäroolia on vahvistettava. Tarvitsemme uuden lain, jonka nojalla valtio voi asettaa sähkön hinnalle katon. Hintakatto on hyvä asettaa vallitsevaksi
olotilaksi niin vakaampina kuin huoltovarmuusnäkökulmasta kriisien aikana, kun paine energian hintojen korottamiseen on suuri.
Vastuuhenkilöt
Joona Mielonen
Olli Kohonen
Hilkka Haaga
Heidi Hietalahti Jouni Jussinniemi Joonas Jormalainen
Mikko Kähkönen